Μουσείο Ύδρευσης

Την Τετάρτη  22 Νοεμβρίου 2023  οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης και της  Δ2 τάξης  του 2ου Δημοτικού Πολυγύρου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ύδρευσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί μας έδειξαν πολλές ενδιαφέρουσες παλιές μηχανές, αφού παλιά αυτό το ίδιο μουσείο ήταν αντλιοστάσιο. Η κυρία Κρυσταλλία, μια γιαγιούλα που ακούσαμε από το ηχείο, μας εξήγησε πως στα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν βρύσες μέσα στα σπίτια τους και για αυτό έπρεπε να περπατήσουν αρκετά, μέχρι να βρουν βρύση στο δρόμο ή πηγάδι, όπου μπορούσαν να γεμίσουν τη στάμνα τους με καθαρό νερό. Μας μίλησε ακόμα για τους «νερουλάδες», οι οποίοι περνούσαν κάθε μέρα από τα σπίτια κουβαλώντας νερό. Ξεναγοί μας ήταν η Σοφία και η Μάνια, οι οποίες είχαν ετοιμάσει μικρές «αποστολές» για μας.

Έτσι, μπήκαμε μέσα σε έναν τεράστιο υδροσωλήνα, όπου είδαμε και μάθαμε πώς ζεσταινόταν το νερό με κάρβουνο. Στο Μουσείο είδαμε ακόμη μια τεράστια παμπάλαια πετρελαιομηχανή πλοίου, που ακόμα δούλευε!

Στο πάρκο του νερού όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού είχαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε οι ίδιοι/ες παραδοσιακές μεθόδους άντλησης νερού, γεγονός που ενθουσίασε όλους/ες.

Με το εκπαιδευτικό αυτό  πρόγραμμα καταλάβαμε ότι κάθε σταγόνα  είναι πολύτιμη και ότι με την εξοικονόμηση νερού προστατεύουμε το περιβάλλον!

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του Μουσείου Ύδρευσης για τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε αλλά και για τη χαρά να πίνουμε από εδώ και εμπρός το πολύτιμο νερό στα μπουκαλάκια που μας χάρισαν!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *