Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Αρναίας και συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμά  «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας» στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που διδάχθηκαν οι μαθητές την προηγουμένη σχολική χρονιά

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν αρχικά για την ιστορία του τόπου, της παράδοσής του και την αρχιτεκτονική του 19ου και 20ου αιώνα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ αναζήτησαν μέσα στον οικισμό τα σημάδια αυτής της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού.
Η Αρναία, κεφαλοχώρι της Βόρειας Χαλκιδικής στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα απέχει περί τα 75 χμ. από τη Θεσσαλονίκη.
 Ο χαρακτηρισμός της ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού αιτιολογείται απόλυτα από την ύπαρξη αξιόλογου πολεοδομικού ιστού με κέντρο την πλατεία και διατηρητέων μνημείων σημαντικής αρχιτεκτονικής που την αναδεικνύουν ως έναν από τους αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς με καλντερίμια και πλακόστρωτα, αναπαλαιωμένα σπίτια και παραδοσιακούς ξενώνες μαζί με τη σπάνια φυσική και αισθητική ομορφιά.
Στην επιστροφή επισκεφτήκαμε  το χωριό » Γεροπλάτανος» για να δούμε  το υπεραιωνόβιο πλάτανο  που κοσμεί την πλατεία του και που από το 1976 έχει ανακηρυχθεί  διατηρητέο μνημείο της φύσης!

Το δέντρο είναι πολύ εντυπωσιακό εξαιτίας του μεγέθους του και της ηλικίας του, που εκτιμάται ότι φτάνει τα 800 χρόνια! Το εντυπωσιακό πλατάνι έχει ύψος 20 μέτρα κι ο κορμός του έχει περίμετρο 16 μέτρα. Τα κλαδιά του είναι γιγάντια, ενώ στη ρίζα του υπάρχει μια πηγή.

Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με προθυμία και ελπίζουμε να απόλαυσαν αυτό το ταξίδι στη γνώση, στη φύση, στην ιστορία , στον πολιτισμό μας, όπως και εμείς.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν τους μαθητές: Πεύκου Μαρία, Μιχάλας Αναστάσιος , Παλαιοχωρινού Ευανθία και Μπακαλούδη Δήμητρα.

 

 

 

 

 

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων Γ τάξης «Ζουμ στην τάξη»

2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων Γ τάξης- Ενδιαφέρομαι- Ενεργώ Τίτλος: Ζουμ στην τάξη

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

Απολογισμός 2ου εργαστηρίου Ζουμ στην τάξη

Η επίσκεψη της Γ΄ τάξης στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

Στα πλαίσια του προγράμματος καλλιέργειας δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» με υποθεματική “Παγκόσμια και Τοπική πολιτιστική κληρονομιά” οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 , πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Οι μικροί μαθητές , είδαν διάφορα αντικείμενα του χθες, άκουσαν με προσοχή όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε η κυρία Χριστίνα και ο κ. Γιώργος, που μας ξενάγησαν στο χώρο λέγοντας την ιστορία των περισσοτέρων εκθεμάτων. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου άνοιξε τον Μάιο 1998 με την πρωτοβουλία του Εθελοντικού Συλλόγου Γυναικών . Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην ανακαινισμένη διώροφη κατοικία του πρώην δημάρχου Πολυγύρου, κ. Αθανασίου Καραγκάνη, ο οποίος τη δώρισε για το σκοπό αυτό.

Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων και των πολιτών του Πολυγύρου. Αυτά που βρίσκονται στον πρώτο όροφο είναι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε αναπλάθεται το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, με δωμάτια υποδοχής (σαλόνι με σοφάδες και χαμηλά στρογγυλά τραπέζια, τραπεζαρία, και τα υπόλοιπα έπιπλα που θα περίμενε κανείς να έχει ένα τυπικό αστικό σπίτι της Μακεδονίας), κρεβατοκάμαρες (με μεταλλικά κρεβάτια , ντουλάπες και κλινοσκεπάσματα), καθιστικό, κουζίνα (με όλες τις μαγειρικές συσκευές, καζάνια, ταψιά, τζάκι), και ένα άλλο δωμάτιο το οποίο περιέχει ένα παραδοσιακό αργαλειό. Αυθεντικές στολές της ευρύτερης περιοχής του Πολυγύρου εκτίθενται σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.

Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για όργωμα, σπορά, θέρισμα, αλώνισμα, και λιομάζωμα, καθώς και περισσότερες παραδοσιακές ενδυμασίες από την πόλη αλλά και από την επαρχία

Στο δρόμο όμως για το μουσείο είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε από τα στενά δρομάκια του Πολυγύρου, που δείχνουν την ιστορία του τόπου, τα παλιά σπίτια με τις μεγάλες ξύλινες πόρτες και τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής τους.

Επίσκεψη της Γ ‘ τάξης στα φυτώρια του κ. Μαυρομάτη

Στα πλαίσια του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» με θέμα η «Χαρά της δημιουργίας» που διδάσκεται φέτος στα σχολεία, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ1 και Γ2 τμημάτων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 ,πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική επίσκεψη στα φυτώρια του κ. Μαυρομάτη στην Ορμύλια.

Στόχος μας οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για τα φυτά , τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους και κυρίως γι αυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα σχολικό κήπο.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους με τα θερμοκήπια από τον κύριο κ. Μαυρομάτη γνώρισαν πάρα πολλά είδη φυτών και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που είχαν οι μικροί μαθητές. Επίσης γνώρισαν πως μεταφυτεύονται τα φυτά και τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν.

Τέλος επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο που δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια από την οικογένεια Μαυρομάτη και βρίσκεται εντός του περιβάλλοντος χώρου του φυτωρίου. Σε αυτό υπάρχουν εκθέματα όπως φωτογραφικά ντοκουμέντα, είδη λαϊκής τέχνης, ξύλινες αναπαραστάσεις και άλλα αντικείμενα τα περισσότερα από τα οποία έχουν συλλέξει η είναι προσφορά των φίλων και κατοίκων του χωριού της Ορμύλιας.

Ευχαριστούμε πολύ την οικογένεια Μαυρομάτη για τη φιλοξενία, την περιποίηση και τα δώρα τους προς όλους τους μαθητές .

Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία!Οι δασκάλεςκ. Πεύκου Μαρίακ. Φιλντίση Ευγενία