Επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο Γυμνάσιο Πολυγύρου

Την Πέμπτη  25  Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε  η προγραμματισμένη επίσκεψη  των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου,  στο  Γυμνάσιο Πολυγύρου στα πλαίσια  των Σχεδίων Δράσης με θέμα :  « Η ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» και με στόχο την εξομάλυνση της μετάβασης από τη μια εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Στ. Πασπαλάς με τους εκπαιδευτικούς  ενημέρωσαν αναλυτικά τους μαθητές για τη νέα πρόκληση που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν, να λύσουν τις απορίες τους για το πρόγραμμα των μαθημάτων, το ωράριο, τη διαδικασία αξιολόγησης, τις εξετάσεις, τους καθηγητές, ενώ με την ξενάγηση των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου  έκαναν τα πρώτα αναγνωριστικά βήματα, παίρνοντας μια γεύση από το νέο σχολικό περιβάλλον και τη νέα σχολική ζωή που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν, περιορίζοντας έτσι τους φόβους, τις αγωνίες και το άγχος για το «άγνωστο».

Η επίσκεψη έκλεισε με ευχές για καλό καλοκαίρι, δίνοντας το επόμενο  «ραντεβού» τον Σεπτέμβρη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  ιδιαίτερα  το Διευθυντή του Γυμνασίου και τους Εκπαιδευτικούς για την άριστα  οργανωμένη υποδοχή και φιλοξενία  των μαθητών μας.

ΚΠΕ Αρναίας :»Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του»

Oι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις 24 Aπριλίου 2024, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρναίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του«.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος ήταν :

  • να γνωρίσουν οι μαθητές το δασικό οικοσύστημα.
  • να κατανοήσουν τη βιοποικιλότητα , τη τροφική αλυσίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωικών και φυτικών  οργανισμών.
  • να αντιληφθούν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του δάσους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
  • να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη παρέμβαση με τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί στο δάσος.
  • να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχουν ως ενεργοί πολίτες να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την προστασία του.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το καταπράσινο δάσος καστανιάς, μαύρης Πεύκης και οξιάς στο Χολομώντα.

Περπάτησαν σε μονοπάτια  μέσα στο δάσος, άκουσαν τα ζώα, τα πουλιά,  συνέλεξαν φύλλα και άλλα υλικά από τη φύση, έκαναν διάφορες συνθέσεις και χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα προσανατολίστηκαν για την επιστροφή τους.

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη κα Μπίνιου Ευαγγελία και τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Αρναίας κ. Αραμπατζή Δημήτριο και Πυριόχου Αικατερίνη,  για την  φιλοξενία και τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε στα  μοναδικά μονοπάτια του πανέμορφου δάσους της Χαλκιδικής το Χολομώντα.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι :
1. Πεύκου Μαρία ΠΕ 70
2. Μιχάλας Αναστάσιος ΠΕ 70
3 Μπακαλούδη Δήμητρα ΠΕ70.50
4.Πλιάκου Άννα ΠΕ 11

Επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου του τμήματος Δ2

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα «Ένας διάλογος με τον πολιτισμό», οι μαθητές/-τριες της Δ2  τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις  3 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς , Πεύκου Μαρία , Χριστίνα Κούτη και Δήμητρα Μπακαλούδη .

Στο  χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους και προέρχονται από το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και από δωρεές και συλλογές, με σημαντικότερη την αρχαιολογική Συλλογή Λαμπρόπουλου.

Την έκθεση συμπληρώνουν πολυμεσικές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και βίντεο.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Δ2 τάξης πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο “Παιχνίδια μέσα στο χρόνο”. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα το υλοποίησε η κ. Ολυμπία Νασιώκα αρχαιολόγος , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Στην αρχή τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια συγκέντρωσης.

Μετά οδηγήθηκαν στην αίθουσα των Συλλογών,  στην προθήκη με τα ειδώλια, όπου η κ. Νασιώκα μίλησε στα παιδιά για τα εκθέματα.

Στη συνέχεια πήγαν στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Εκεί τα παιδιά είδαν αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, τα σύγκριναν με τα σύγχρονα και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές, είδαν πώς έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και άκουσαν τα ονόματα των παιχνιδιών της αρχαίας εποχής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στην τάξη. Τα παιδιά χρωμάτισαν παιχνίδια και ζωγράφισαν πλαγγόνες,  ίυγγες, σείστρα και άλλα….

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ολυμπία Νασιώκα για όσα μας είπε και μας έδειξε. Ήταν τόσο ενδιαφέροντα….

 

16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 το σχολείο μας συμμετείχε για 9 συνεχόμενη χρονιά στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που έγινε στο Noesis στην Θεσσαλονίκη . Η εργασία με θέμα «Ψηφιακά εργαλεία Web 2.0 και μεσογειακή διατροφή »  εκπονήθηκε από τους μαθητές-τριες της ΣΤ τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος ΤΠΕ με υπεύθυνη εκπ/κο  Παλαιοχωρινού Ευανθία, ΠΕ86.  Η ομάδα παρουσίασης της εργασίας έδωσε συνέντευξη στο WebRadio και παρουσίασε την εργασία στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου. 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Η παρουσίαση της εργασίας :Τελική εργασία 2 ΔΣ Πολυγύρου

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Την Τετάρτη 3-4-24 οι μικροί μαθητές του τμήματος Γ1 υπο την καθοδήγηση του δασκάλου Λιάμπα Δ. παρουσίασαν μια μικρή γιορτούλα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Μας ταξίδεψαν στις ιστορίες των βιβλίων που επέλεξαν από την βιβλιοθήκη του σχολείου μας και ο κύριος Λιάμπας μας συμβούλεψε πως μπορούμε να επιλέγουμε ένα βιβλίο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας.

16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, και ώρα 12.00 οι μαθητές-τριες της ΣΤ τάξης θα παρουσιάσουν την εργασία τους με θέμα «Ψηφιακά εργαλεία Web2.0 και Μεσογειακή Διατροφή» στην κεντρική σκηνή του 16ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το συνέδριο με LiveStreaming από την κεντρική σελίδα του συνεδρίου
Το πρόγραμμα του συνεδρίου : 16-PROGRAMMA-PROEDREIA
Καλή επιτυχία στους μαθητές-τριες μας!!!