ΚΠΕ Αρναίας :»Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του»

Oι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις 24 Aπριλίου 2024, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρναίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του«.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του προγράμματος ήταν :

  • να γνωρίσουν οι μαθητές το δασικό οικοσύστημα.
  • να κατανοήσουν τη βιοποικιλότητα , τη τροφική αλυσίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωικών και φυτικών  οργανισμών.
  • να αντιληφθούν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση του δάσους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
  • να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη παρέμβαση με τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί στο δάσος.
  • να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχουν ως ενεργοί πολίτες να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την προστασία του.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το καταπράσινο δάσος καστανιάς, μαύρης Πεύκης και οξιάς στο Χολομώντα.

Περπάτησαν σε μονοπάτια  μέσα στο δάσος, άκουσαν τα ζώα, τα πουλιά,  συνέλεξαν φύλλα και άλλα υλικά από τη φύση, έκαναν διάφορες συνθέσεις και χρησιμοποιώντας χάρτη και πυξίδα προσανατολίστηκαν για την επιστροφή τους.

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη κα Μπίνιου Ευαγγελία και τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Αρναίας κ. Αραμπατζή Δημήτριο και Πυριόχου Αικατερίνη,  για την  φιλοξενία και τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε στα  μοναδικά μονοπάτια του πανέμορφου δάσους της Χαλκιδικής το Χολομώντα.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι :
1. Πεύκου Μαρία ΠΕ 70
2. Μιχάλας Αναστάσιος ΠΕ 70
3 Μπακαλούδη Δήμητρα ΠΕ70.50
4.Πλιάκου Άννα ΠΕ 11

Επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου του τμήματος Δ2

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα «Ένας διάλογος με τον πολιτισμό», οι μαθητές/-τριες της Δ2  τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις  3 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς , Πεύκου Μαρία , Χριστίνα Κούτη και Δήμητρα Μπακαλούδη .

Στο  χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται ευρήματα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους και προέρχονται από το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και από δωρεές και συλλογές, με σημαντικότερη την αρχαιολογική Συλλογή Λαμπρόπουλου.

Την έκθεση συμπληρώνουν πολυμεσικές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και βίντεο.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Δ2 τάξης πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο “Παιχνίδια μέσα στο χρόνο”. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα το υλοποίησε η κ. Ολυμπία Νασιώκα αρχαιολόγος , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Στην αρχή τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια συγκέντρωσης.

Μετά οδηγήθηκαν στην αίθουσα των Συλλογών,  στην προθήκη με τα ειδώλια, όπου η κ. Νασιώκα μίλησε στα παιδιά για τα εκθέματα.

Στη συνέχεια πήγαν στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Εκεί τα παιδιά είδαν αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, τα σύγκριναν με τα σύγχρονα και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές, είδαν πώς έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και άκουσαν τα ονόματα των παιχνιδιών της αρχαίας εποχής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στην τάξη. Τα παιδιά χρωμάτισαν παιχνίδια και ζωγράφισαν πλαγγόνες,  ίυγγες, σείστρα και άλλα….

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ολυμπία Νασιώκα για όσα μας είπε και μας έδειξε. Ήταν τόσο ενδιαφέροντα….

 

2η Δράση: Σχολικός Εκφοβισμός (28-3-24)

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Στο σχολείο μας, την Πέμπτη 28-3-24 οργανώθηκαν δράσεις, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα είδη του σχολικού εκφοβισμού, να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών και να συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις με τη βοήθεια της Ψυχολόγου του σχολείου μας, κυρίας Αϊβαλιώτη Ιωάννας και του Κοινωνικού Λειτουργού, κυρίου Κουτσούκογλου Άγγελου.

Έπειτα, ακολούθησε ενημέρωση στις μεγάλες τάξεις (Δ’, Ε’, Στ’) από την Ψυχολόγο και τον Κοινωνικό Λειτουργό σε συνεργασία με το Τ. Α. Πολυγύρου και συγκεκριμένα τον κύριο Κούτη Δημήτριο και τον κύριο Κοκάρη Βασίλειο Αναστάσιο, σχετικά με τη σχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό. Αναλυτικότερα, τέθηκαν προβληματισμοί, δόθηκαν πρακτικές επίλυσης και οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να συμμετέχουν ενεργά μέσω κοινωνικών πειραμάτων

Παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑ ΚΙΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» στο σχολείο μας

Μια εξαιρετική παρουσίαση  βιβλίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο  Πολυγύρου, στους μαθητές της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης.

Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο « Τα κιάλια της φιλίας» της συγγραφέως Βαρβάρας Παραδεισά.

Το  βιβλίο της κ. Παραδεισά αναφέρεται στην περιπέτεια που έζησαν τρεις πολύ καλοί παιδικοί φίλοι.  Σε μία  από τις εξερευνήσεις τους  ξεχνούν πως έχουν επιστροφή. Τι θα γίνει όμως που εκείνη την εποχή κινητά δεν υπήρχαν; Πώς θα διαχειριστούν την αγωνία τους και την αγωνία για τις οικογένειες τους που θ’ ανησυχούν; Υπάρχει λύση;

Η συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο της με το δικό της μοναδικό τρόπο και ήταν πολύ συγκινημένη γιατί οι ήρωες αυτού του βιβλίου  ήταν μαθητές  του σχολείου μας.

Τα παιδιά άκουσαν προσεκτικά τα όσα είπε και στη συνέχεια ακολούθησε μια πολύ όμορφη  συζήτηση μεταξύ της συγγραφέως και  των παιδιών.

Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσίαση και για τα βιβλία που χάρισε στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Παρουσίαση του βιβλίου «ΤΑ ΚΙΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ» στο σχολείο μας»

Μικρή συναυλία στο σχολείο μας

Μια μικρή έκπληξη περίμενε τους μαθητές του σχολείου μας την Πέμπτη 30-11-2023. Δύο μαθήτριες του τμήματος Δ1 έδωσαν μια μικρή συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων και μας ταξίδεψαν με τις μαγευτικές μελωδίες της κιθάρας και του βιολιού τους!

Συγχαρητήρια!

Μουσείο Ύδρευσης

Την Τετάρτη  22 Νοεμβρίου 2023  οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης και της  Δ2 τάξης  του 2ου Δημοτικού Πολυγύρου επισκέφθηκαν το Μουσείο Ύδρευσης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί μας έδειξαν πολλές ενδιαφέρουσες παλιές μηχανές, αφού παλιά αυτό το ίδιο μουσείο ήταν αντλιοστάσιο. Η κυρία Κρυσταλλία, μια γιαγιούλα που ακούσαμε από το ηχείο, μας εξήγησε πως στα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι δεν είχαν βρύσες μέσα στα σπίτια τους και για αυτό έπρεπε να περπατήσουν αρκετά, μέχρι να βρουν βρύση στο δρόμο ή πηγάδι, όπου μπορούσαν να γεμίσουν τη στάμνα τους με καθαρό νερό. Μας μίλησε ακόμα για τους «νερουλάδες», οι οποίοι περνούσαν κάθε μέρα από τα σπίτια κουβαλώντας νερό. Ξεναγοί μας ήταν η Σοφία και η Μάνια, οι οποίες είχαν ετοιμάσει μικρές «αποστολές» για μας.

Έτσι, μπήκαμε μέσα σε έναν τεράστιο υδροσωλήνα, όπου είδαμε και μάθαμε πώς ζεσταινόταν το νερό με κάρβουνο. Στο Μουσείο είδαμε ακόμη μια τεράστια παμπάλαια πετρελαιομηχανή πλοίου, που ακόμα δούλευε!

Στο πάρκο του νερού όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού είχαμε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουμε οι ίδιοι/ες παραδοσιακές μεθόδους άντλησης νερού, γεγονός που ενθουσίασε όλους/ες.

Με το εκπαιδευτικό αυτό  πρόγραμμα καταλάβαμε ότι κάθε σταγόνα  είναι πολύτιμη και ότι με την εξοικονόμηση νερού προστατεύουμε το περιβάλλον!

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους του Μουσείου Ύδρευσης για τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε αλλά και για τη χαρά να πίνουμε από εδώ και εμπρός το πολύτιμο νερό στα μπουκαλάκια που μας χάρισαν!

 

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Αρναίας και συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμά  «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας» στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που διδάχθηκαν οι μαθητές την προηγουμένη σχολική χρονιά

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν αρχικά για την ιστορία του τόπου, της παράδοσής του και την αρχιτεκτονική του 19ου και 20ου αιώνα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ αναζήτησαν μέσα στον οικισμό τα σημάδια αυτής της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού.
Η Αρναία, κεφαλοχώρι της Βόρειας Χαλκιδικής στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα απέχει περί τα 75 χμ. από τη Θεσσαλονίκη.
 Ο χαρακτηρισμός της ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού αιτιολογείται απόλυτα από την ύπαρξη αξιόλογου πολεοδομικού ιστού με κέντρο την πλατεία και διατηρητέων μνημείων σημαντικής αρχιτεκτονικής που την αναδεικνύουν ως έναν από τους αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς με καλντερίμια και πλακόστρωτα, αναπαλαιωμένα σπίτια και παραδοσιακούς ξενώνες μαζί με τη σπάνια φυσική και αισθητική ομορφιά.
Στην επιστροφή επισκεφτήκαμε  το χωριό » Γεροπλάτανος» για να δούμε  το υπεραιωνόβιο πλάτανο  που κοσμεί την πλατεία του και που από το 1976 έχει ανακηρυχθεί  διατηρητέο μνημείο της φύσης!

Το δέντρο είναι πολύ εντυπωσιακό εξαιτίας του μεγέθους του και της ηλικίας του, που εκτιμάται ότι φτάνει τα 800 χρόνια! Το εντυπωσιακό πλατάνι έχει ύψος 20 μέτρα κι ο κορμός του έχει περίμετρο 16 μέτρα. Τα κλαδιά του είναι γιγάντια, ενώ στη ρίζα του υπάρχει μια πηγή.

Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με προθυμία και ελπίζουμε να απόλαυσαν αυτό το ταξίδι στη γνώση, στη φύση, στην ιστορία , στον πολιτισμό μας, όπως και εμείς.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν τους μαθητές: Πεύκου Μαρία, Μιχάλας Αναστάσιος , Παλαιοχωρινού Ευανθία και Μπακαλούδη Δήμητρα.

 

 

 

 

 

Η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Μια καταπληκτική  εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.

Οι αφηγήσεις, τα θεατρικά δρώμενα, τα ποιήματα  και η ερμηνεία τραγουδιών της εποχής από  τους μαθητές της Δ2 τάξης του Σχολείου μας, συνέβαλαν στην αναβίωση της ατμόσφαιρας των χρόνων εκείνων.
Ταυτόχρονα, η προβολή αρχειακού υλικού βοήθησε τους μαθητές να προσεγγίσουν βαθύτερα τα γεγονότα του Έπους του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Διευθυντής του σχολείου κ. Σμυρλής  Νικόλαος παρέδωσε την σημαία στους σημαιοφόρους και παραστάτες της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024.

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές της Δ2 τάξης , στη  δασκάλα τους Πεύκου Μαρία, στο μουσικό  κ. Ζαγόρα Θεοχάρη  και την εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Δήμητρα  Μπακαλούδη για την όμορφη γιορτή που μας παρουσίασαν και μας θύμισαν τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία του τόπου μας.

Η παρουσίαση της γιορτής

Εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ»

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Γ, Δ, Ε και ΣΤ του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, επισκέφτηκαν το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία για να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Χτίζοντας με χημικά μόρια».

Το πρόγραμμα, σχεδιασμένο από το Γραφείο Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στόχευε να αντιληφθούν τα παιδιά την έννοια της ύλης.
Οι μαθητές  σε ένα χώρο κατάλληλο διαμορφωμένο σαν εργαστήριο, είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την έννοια της ύλης, να εξοικειωθούν με την έννοια των ενώσεων και να γνωρίσουν χημικά μείγματα, μέσα από απλά πειράματα.

 

Παράλληλα ενημερώθηκαν για την ιστορία του εργοστασίου «Τιτάν» από το 1902 μέχρι σήμερα, τον τρόπο παρασκευής του τσιμέντου, ενώ ξεναγήθηκαν στον χώρο του εργοστασίου και είδαν από κοντά το χημείο και το κέντρο ελέγχου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου, την Πέμπτη 26.05.2022, οι Δ και Ε τάξεις συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρίποντα στα σχολεία» που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Πολυγύρου. Το πρόγραμμα διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), υλοποιήθηκε με γνώμονα τα πρωτόκολλα υγείας, και περιέλαβε ελεύθερο παιχνίδι μπάσκετ, ψυχοκινητικά παιχνίδια και αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες εξοικείωσης με το παιχνίδι του μπάσκετ (ντρίπλα, πάσα, σουτ, άμυνα, ριμπάουντ) ενώ, πλαισιώθηκε και από ένα θεωρητικό μέρος που απευθύνθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

smart
smart
smart
smart