« ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ……ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ» ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- Δ τάξη

Στις 16 Δεκεμβρίου οι μαθητές/τριες της Δ τάξης, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους υπεύθυνους των τμημάτων Δ1 κ.Δημήτριο Λιάμπα και Δ2 κα Ελένη Αντωνάκη,είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια μέσα στο χρόνο»,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.Εκεί μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνες για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος, κα Ολυμπία Νασιώκα –αρχαιολόγος και η κα Τερψιχόρη (Τέρη) Ξανθοπούλου –εικαστικός.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τρεις υποενότητες :

α) Παρουσίαση από την κα Ξανθοπούλου των ειδωλίων και των αντικειμένων που αποτυπώνουν και αποδεικνύουν τη διαχρονική ύπαρξη των παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τα αρχαία παιχνίδια, τα ονόματά και τη χρήση τους , ήρθαν σε επαφή με αντίγραφά τους, ενώ παράλληλα έγινε συσχετισμός μεταξύ των αρχαίων, παλιότερων και σύγχρονων παιχνιδιών.

β) Δραστηριότητα χαλάρωσης και συγκέντρωσης υπό την καθοδήγηση της κας Νασιώκα πριν τη μετάβαση στην αίθουσα Συλλογών του μουσείου.

γ) Ξενάγηση στην αίθουσα αγγείων και ειδωλίων με έμφαση στη συλλογη Λαμπροπούλου.Σύσχετιση ειδωλίων και αγγείων ως αντικειμένων της καθημερινής ζωής. Σύνδεση και διαφοροποιήσή τους ως προς τη χρήση.

Η παιδαγωγική άποψη ότι το παιχνίδι και το μέσο του παιχνιδιού είναι υπαρξιακής σημασίας για το παιδί, επιβεβαιώνεται τόσο από ιστορικούς της τέχνης και του πολιτισμού όσο και από παιδαγωγούς όλων των εποχών. Το παιδί όλων των εποχών και όλων των λαών είναι το ίδιο, όσον αφορά τα ένστικτα, τις ασχολίες και τα παιχνίδια του. Ο χαρακτήρας των παιχνιδιών‐αντικειμένων είναι ο ίδιος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε μερικά μάλιστα παιχνίδια, ο σκοπός και η μορφή τους είναι ίδια.Γιαπαράδειγμα,κούκλες, ζώα και κουδουνίστρες βρίσκει κανείς τόσο στους τάφους των αρχαίων Ελλήνων και στους αιγυπτιακούς τάφους, όσο και στους χώρους των σύγχρονων σπιτιών.

Το συγκεκριμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στις σχολικες αιθουσες με την επεξεργασία φύλλων εργασίας.

Ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος σε συνδυασμό με την δομημένη παρουσίαση και την προσωπικότητα των υπευθύνων υλοποίησής του, μας ικανοποίησε απόλυτα. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με υπόσχεση επιστροφής και συνεργασιας σε επόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ- Δ τάξη

Η ισότιμη πρόσβαση και ορατότητα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Αποτελεί πρόκληση και συνάμα η υποχρέωση στον 21ο αιώνα , οι κοινωνίες και οι θεσμοί τους, όπως το σχολείο,να αναδεικνύουν και να υποστηρίζουν δράσεις και πρακτικές που αφορούν στη συμπερίληψη των ατόμων αυτών. Η φροντίδα για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα, μέσω των κατάλληλων παροχών εκ μέρους της πολιτείας ,συντελεί όχι μόνο στην κοινωνικοποίηση, αλλά πολύ περισσότερο στη μοναδική τους συνεισφορά στην κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, το τμήμα Δ2 του σχολείου μας,με την καθοδήγηση της δασκάλας του τμήματος κας Ελένης Αντωνάκη, αφιέρωσε χρόνο στην ανάδειξη της θεματικής. Εστιάζοντας κυρίως στην προσβασιμότητα , οι μαθητές/τριες κατανοήσανν τα καθημερινά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.

Αφού έγινε η απαραίτητη ιστορική αναδρομή, ώστε οι μαθητές/τριες να εισαχθούν στη θεματική,παρακολούθησαν βίντεο που πραγματευόταν τη διάσταση της κινητικής αναπηρίας και έγινε αφήγηση του παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελά, «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια». Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις που σχετίζονται με την αναπηρία. Η δράση ολοκληρώθηκε με βιωματικές δραστηριότητες υπόδυσης ρόλων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- Δ τάξη

Στις 3 Δεκεμβρίου οι μαθητές/τριες της Δ τάξης με συνοδούς τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ,κ. Δημήτριο Λιάμπα και κα Ελένη Αντωνακη, επισκέφθηκαν την Κεντρική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου που φιλοξένησε για φέτος την έκθεση βιβλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Η επαφή των μαθητών /τριων με τα βιβλία και εκτος του σχολείου, προάγει τη φιλαναγνωσία και δημιουργεί σχέση οικειότητας με αυτά. Οποιαδήποτε λοιπον ευκαιρια για μια εκτός των τειχων εμπειρία που σχετίζεται με τα βιβλία, αποτελεί καλή πρακτική και στοχευμένη δραση για τους εκπαιδευτικούς του σχολειου μας.

Κατά συνέπεια, αποτελεί πλέον θεσμό για το σχολείο μας η επίσκεψη, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων,στη συγκεκριμένη έκθεση. Οι μαθητές /τριες γνώρισαν νέους τίτλους, ανακάλυψαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν, αλληλεπίδρασαν και έμαθαν τους κανόνες δανεισμού της βιβλιοθήκης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ -Δ τάξη

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 2024-2025, υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού, σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτών των δράσεων,στις 28 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας η συντονίστρια των παρεμβάσεων αγωγής υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, κα Ιωάννα Λουραντάκη η οποία εκπόνησε παρέμβαση αγωγης υγείας με τίτλο «Οι μαθητές/τριες στη χώρα των μικροβίων».

Τα τμήματα Δ1 και Δ2, με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς κ. Δημήτριο Λιάμπα και κα Ελένη Αντωνάκη, συμμετείχαν από κοινού στην υλοποίηση της δράσης. Μετά την παρουσίαση του σχετικού υλικού οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη σημασία των μικροβίων στη ζωή των ανθρώπων ,αλλά και τα προληπτικά μέτρα προφυλάξης από αυτά. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με φύλλα εργασίας ,όπου οι μαθητές/τριες σχεδίασαν το δικό τους, μοναδικό μικρόβιο.

Ευχαριστούμε την κα Λουραντάκη για την επίσκεψή της.

Θεατρική παράσταση «FAKE MUSICAL Παρ@μυθομπερδέματα»

Την Τετάρτη 13 Νοεβρίου τα τμήματα Δ1,Δ2 και Ε2  του σχολείου μας, με συνοδούς τους υπευθύνους των τάξεών τους κ. Λιάμπα Δημήτρη, κα Αντωνάκη Ελένη και κα Τσαγάνη Αλεξάνδρα ,παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «FakeMusical Παρ@μυθομπερδέματα» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (σκηνή Βασιλικού Θεάτρου) στη Θεσσαλονίκη.

 Μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου που με συνεχείς ανατροπές, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα  μπερδέματα χαρακτήρων και  καταστάσεων με ήρωες που έχουμε αγαπήσει μέσα από τα παραμύθια, χάρισαν  άφθονο γέλιο και χαρά, αλλά ταυτόχρονα  τροφή για σκέψη και συζήτηση γύρω από θέματα της σημερινής πραγματικότητας για το τι είναι τελικά αλήθεια και τι… «παραμύθια»

Η Παραμυθοχώρα  δέχεται γενική επίθεση από fake news που ξεγλίστρησαν μέσα από πληκτρολόγια και οθόνες και αναστάτωσαν τους γνωστούς μας Παραμυθοήρωες.
Ποι@ κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι ισχυροί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αποφασίζει να δράσει και καλεί το αρχιλαγωνικό… τον Ντετέκτιβ Ρεβιθούλη που με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της… μαμάς του καλείται να λύσει το μυστήριο της διάδοσης των Fakenews

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της δράκους… Σήμερα, κάθε φορά που ανοίγουμε την οθόνη μας, βρισκόμαστε μπροστά σε χίλιες δυο πληροφορίες –χρήσιμες κι άχρηστες, αληθινές και ψευδείς– ωστόσο, μικροί και μεγάλοι, αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλον αυτό τον καταιγισμό. Η υπερπληροφόρηση, όμως, δεν συνιστά γνώση. Η γνώση απαιτεί κατάδυση στα βαθιά.

Τι μπορούν να μας διδάξουν τα απλά, ταπεινά παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε γενιές και γενιές, για την καινούρια αχαρτογράφητη εποχή που διανύουμε; Πώς μπορούμε λοιπόν να βρούμε τον δρόμο μας στο δύσβατο δάσος της ψηφιακής πραγματικότητας;

Η κριτική σκέψη, το θάρρος που απαιτείται για την αναζήτηση της αλήθειας, η αγάπη για δικαιοσύνη, η καλοσύνη, η ευγένεια και η ευστροφία, είναι αρετές κάθε ήρωα που στο τέλος καταφέρνει να σκοτώσει τον δράκο.

Πώς μπορούν αυτές οι αξίες να κρατηθούν ζωντανές, από μικρούς και μεγάλους, σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο ψηφιακό, και που χάρη στην ανωνυμία ευνοεί τη συνεχή εκκόλαψη μοχθηρών τεράτων, όπως η παραπληφόρηση, η διαστρέβλωση και η ανώδυνη προσβολή;

Με αυτές τις απορίες αλλά και την απόλαυση της βιωμένης θεατρικής εμπειρίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί γύρισαν στο σχολείο.Το έργο συνεχίστηκε στις σχολικές αίθουσες…………….

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σε κλίμα συγκίνησης η γιορτή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μαθητές και γονείς παρακολούθησαν την επετειακή γιορτή που παρουσίασαν οι μαθητές της Δ τάξης υπό την καθοδήγηση των δασκάλων κα Αντωνάκη Ελένη και κ. Λιάμπα Δημήτριο. Μέσα από την θεατρική παράσταση τα τραγούδια και τα ποιήματα τέθηκε το ιστορικό του ελληνοϊταλικού πολέμου και ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

ΚΕΠΕΑ Αρναίας : «Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του»

Oι μαθητές της Δ΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις 4 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Αρναίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το δάσος του Χολομώντα μέσα από τα μονοπάτια του».

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μικροί μαθητές να γνωρίσουν  το δασικό οικοσύστημα, να κατανοήσουν τη βιοποικιλότητα , τη τροφική αλυσίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωικών και φυτικών  οργανισμών, να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη παρέμβαση με τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτή προκαλεί στο δάσος και να διαπιστώσουν τη δυνατότητα που έχουν ως ενεργοί πολίτες να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την προστασία του.

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το καταπράσινο δάσος καστανιάς, μαύρης πεύκης και οξιάς στο Χολομώντα.

Περπάτησαν σε μονοπάτι  μέσα στο δάσος, άκουσαν τα ζώα, τα πουλιά,  συνέλεξαν φύλλα και άλλα υλικά από τη φύση και εντόπισαν ίχνη άγριων ζώων .

Ευχαριστούμε την υπεύθυνη κα Μπίνιου Ευαγγελία και τους εκπαιδευτικούς του ΚΕΠΕΑ Αρναίας κ. Αραμπατζή Δημήτριο και Πυριόχου Αικατερίνη,  για την  φιλοξενία και τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε στα  μοναδικά μονοπάτια του πανέμορφου δάσους της Χαλκιδικής το Χολομώντα.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι :
1. Αντωνάκη Ελένη ΠΕ 70
2. Λιάμπας Δημήτριος ΠΕ 70
3 . Παλαιοχωρινού Ευανθία, ΠΕ86

Αποτελέσματα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοζωίας

Θερμά συγχαρητήρια,

στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ2 τμήματος του σχολείου μας καθώς
και τους εκπαιδευτικούς Πεύκου Μαρία και Ζάγορα Θεοχάρη  που συμμετείχαν
στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοζωίας της ΔΠΕ Φλώρινας αποσπώντας το 1ο
Βραβείο Τραγουδιού Γ & Δ Τάξεων.

Ο Διευθυντής

Σμυρλής Νικόλαος

Τραγούδι «Άνοιξε την αγκαλιά»

στίχοι και μουσική: Ζάγορας Θεοχάρης

Μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι εδώ

Μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες των βραβείων εδώ

ΒΡΑΒΕΙΑ 2024_06_10 Vraveia diagonismou filozoias

 

Κυκλοφορώ με ασφάλεια

Σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Μάιο στο σχολείο μας τρεις συναντήσεις, στις 20/5 με την Α΄και Β΄ τάξη, στις 27/5 με την Ε΄και ΣΤ΄τάξη και στις 28/5 με την Γ΄και Δ΄τάξη. Σκοπός τους ήταν η ενημέρωση των μαθητών-τριών για τους βασικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια, σαν πεζοί, σαν συνεπιβάτες στο αυτοκίνητο ή στο δίκυκλο και σαν οδηγοί ποδηλάτου. Οι μαθητές τις παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Δράση για τα δάση

Την Δευτέρα 27 Μαίου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση στο σχολείο μας από την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Κούτη Χριστίνα με τίτλο «Μιλώ για τα ψηλά, τ’ απάτητα βουνά». Στη δράση συμμετείχαν μαθητές των τμημάτων Γ1 και Δ1. Αρχικά, οι μαθητές συζήτησαν σε ομάδες για το τι μπορεί κάποιος να συναντήσει σε ένα δάσος. Μιλήσαμε για την έννοια του οικοσυστήματος και πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να συνυπαρχουμε όλοι αρμονικά σε αυτό. Έγινε αναφορά στα είδη δέντρων που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα δάσος, κ συγκρίναμε την ερυθρελάτη (νορβηγικό έλατο κωνοφόρο που φυτρώνει στα δάση της Βόρειας Ελλάδας κ φτάνει σε ύψος τα 50-60 μέτρα) με τα έλατα που έχουν συναντήσει οι μαθητές στο δάσος του Χολομωντα της Χαλκιδικής. Πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο για το μοναδικό Παρθένο Δάσος της Ελλάδας, που ονομάζεται Φρακτό, βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορα του νομού Δράμας με τη Βουλγαρία κ εκτείνεται στην οροσειρά Ροδόπης, το οποίο οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην καφέ αρκούδα που αποτελεί προστατευόμενο είδος και έπειτα, σε ομάδες μαθητών, κάναμε αναπαράσταση μιας τυχαίας συνάντησης ανθρώπου με μια αρκούδα μέσα στο δάσος. Συνολικά :

✓ συζητήσαμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την προστασία των δασών και της φύσης.
✓συγκρίναμε το νορβηγικό έλατο ( ερυθρελατη) με το έλατο του Ταξιάρχη
✓μαθαίνουμε να σεβόμαστε, και όχι να φοβόμαστε, κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη
✓να μαθαίνουμε για μέρη που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν και να τα συγκρίνουμε με τα ήδη γνώριμα.
✓να αγαπάμε τα βουνά και τα πέλαγα.