Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας»

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Αρναίας και συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμά  «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας» στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που διδάχθηκαν οι μαθητές την προηγουμένη σχολική χρονιά

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν αρχικά για την ιστορία του τόπου, της παράδοσής του και την αρχιτεκτονική του 19ου και 20ου αιώνα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ αναζήτησαν μέσα στον οικισμό τα σημάδια αυτής της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού.
Η Αρναία, κεφαλοχώρι της Βόρειας Χαλκιδικής στους πρόποδες του πυκνόφυτου ορεινού όγκου του Χολομώντα απέχει περί τα 75 χμ. από τη Θεσσαλονίκη.
 Ο χαρακτηρισμός της ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού αιτιολογείται απόλυτα από την ύπαρξη αξιόλογου πολεοδομικού ιστού με κέντρο την πλατεία και διατηρητέων μνημείων σημαντικής αρχιτεκτονικής που την αναδεικνύουν ως έναν από τους αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς με καλντερίμια και πλακόστρωτα, αναπαλαιωμένα σπίτια και παραδοσιακούς ξενώνες μαζί με τη σπάνια φυσική και αισθητική ομορφιά.
Στην επιστροφή επισκεφτήκαμε  το χωριό » Γεροπλάτανος» για να δούμε  το υπεραιωνόβιο πλάτανο  που κοσμεί την πλατεία του και που από το 1976 έχει ανακηρυχθεί  διατηρητέο μνημείο της φύσης!

Το δέντρο είναι πολύ εντυπωσιακό εξαιτίας του μεγέθους του και της ηλικίας του, που εκτιμάται ότι φτάνει τα 800 χρόνια! Το εντυπωσιακό πλατάνι έχει ύψος 20 μέτρα κι ο κορμός του έχει περίμετρο 16 μέτρα. Τα κλαδιά του είναι γιγάντια, ενώ στη ρίζα του υπάρχει μια πηγή.

Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν με προθυμία και ελπίζουμε να απόλαυσαν αυτό το ταξίδι στη γνώση, στη φύση, στην ιστορία , στον πολιτισμό μας, όπως και εμείς.

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν τους μαθητές: Πεύκου Μαρία, Μιχάλας Αναστάσιος , Παλαιοχωρινού Ευανθία και Μπακαλούδη Δήμητρα.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *