Εγγραφές σχολικού έτους 2025-2026

« ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ……ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ» ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- Δ τάξη

Στις 16 Δεκεμβρίου οι μαθητές/τριες της Δ τάξης, με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους υπεύθυνους των τμημάτων Δ1 κ.Δημήτριο Λιάμπα και Δ2 κα Ελένη Αντωνάκη,είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια μέσα στο χρόνο»,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.Εκεί μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνες για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος, κα Ολυμπία Νασιώκα –αρχαιολόγος και η κα Τερψιχόρη (Τέρη) Ξανθοπούλου –εικαστικός.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τρεις υποενότητες :

α) Παρουσίαση από την κα Ξανθοπούλου των ειδωλίων και των αντικειμένων που αποτυπώνουν και αποδεικνύουν τη διαχρονική ύπαρξη των παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τα αρχαία παιχνίδια, τα ονόματά και τη χρήση τους , ήρθαν σε επαφή με αντίγραφά τους, ενώ παράλληλα έγινε συσχετισμός μεταξύ των αρχαίων, παλιότερων και σύγχρονων παιχνιδιών.

β) Δραστηριότητα χαλάρωσης και συγκέντρωσης υπό την καθοδήγηση της κας Νασιώκα πριν τη μετάβαση στην αίθουσα Συλλογών του μουσείου.

γ) Ξενάγηση στην αίθουσα αγγείων και ειδωλίων με έμφαση στη συλλογη Λαμπροπούλου.Σύσχετιση ειδωλίων και αγγείων ως αντικειμένων της καθημερινής ζωής. Σύνδεση και διαφοροποιήσή τους ως προς τη χρήση.

Η παιδαγωγική άποψη ότι το παιχνίδι και το μέσο του παιχνιδιού είναι υπαρξιακής σημασίας για το παιδί, επιβεβαιώνεται τόσο από ιστορικούς της τέχνης και του πολιτισμού όσο και από παιδαγωγούς όλων των εποχών. Το παιδί όλων των εποχών και όλων των λαών είναι το ίδιο, όσον αφορά τα ένστικτα, τις ασχολίες και τα παιχνίδια του. Ο χαρακτήρας των παιχνιδιών‐αντικειμένων είναι ο ίδιος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε μερικά μάλιστα παιχνίδια, ο σκοπός και η μορφή τους είναι ίδια.Γιαπαράδειγμα,κούκλες, ζώα και κουδουνίστρες βρίσκει κανείς τόσο στους τάφους των αρχαίων Ελλήνων και στους αιγυπτιακούς τάφους, όσο και στους χώρους των σύγχρονων σπιτιών.

Το συγκεκριμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στις σχολικες αιθουσες με την επεξεργασία φύλλων εργασίας.

Ο βιωματικός χαρακτήρας του προγράμματος σε συνδυασμό με την δομημένη παρουσίαση και την προσωπικότητα των υπευθύνων υλοποίησής του, μας ικανοποίησε απόλυτα. Αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και με υπόσχεση επιστροφής και συνεργασιας σε επόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ- Δ τάξη

Η ισότιμη πρόσβαση και ορατότητα των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Αποτελεί πρόκληση και συνάμα η υποχρέωση στον 21ο αιώνα , οι κοινωνίες και οι θεσμοί τους, όπως το σχολείο,να αναδεικνύουν και να υποστηρίζουν δράσεις και πρακτικές που αφορούν στη συμπερίληψη των ατόμων αυτών. Η φροντίδα για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα, μέσω των κατάλληλων παροχών εκ μέρους της πολιτείας ,συντελεί όχι μόνο στην κοινωνικοποίηση, αλλά πολύ περισσότερο στη μοναδική τους συνεισφορά στην κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, το τμήμα Δ2 του σχολείου μας,με την καθοδήγηση της δασκάλας του τμήματος κας Ελένης Αντωνάκη, αφιέρωσε χρόνο στην ανάδειξη της θεματικής. Εστιάζοντας κυρίως στην προσβασιμότητα , οι μαθητές/τριες κατανοήσανν τα καθημερινά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες.

Αφού έγινε η απαραίτητη ιστορική αναδρομή, ώστε οι μαθητές/τριες να εισαχθούν στη θεματική,παρακολούθησαν βίντεο που πραγματευόταν τη διάσταση της κινητικής αναπηρίας και έγινε αφήγηση του παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελά, «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια». Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές/τριες για τις δικές τους εμπειρίες και σκέψεις που σχετίζονται με την αναπηρία. Η δράση ολοκληρώθηκε με βιωματικές δραστηριότητες υπόδυσης ρόλων.