^Πίσω στην αρχή
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Get Adobe Flash player

Επίκαιρα...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Γνώση

Ο πρώτος δικτυακός μας τόπος

Τοπική ιστορία

Πολυγυριούχος

Κατεβάστε το νέο μας παιχνίδι γνώσεων για Android κινητά κάνοντας κλικ στην εικόνα.

Ρομποτική

Αλφαβητικός Κατάλογος

Εκπαιδευτικού Λογισμικού

Μετάφραση ιστότοπου

Greek Chinese (Simplified) English French German Italian Russian Spanish

Ο καιρός της πόλης

Οι επισκέψεις μας

0171015
Σημερινές
Μηνιαίες
Συνολικές
66
285
171015

Η IP διεύθυνσή σας είναι: 10.2.5.13
Σήμερα: Μαϊ 05, 2024

Αυτοεκτίμηση παιδιών

Η τόνωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών - και όχι μόνο - αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πορεία του, την ψυχολογική κατάστασή του, τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και συνεπώς τη γενικότερη ένταξή του σε οποιοδήποτε κοινωνικό πλαίσιο/ομάδα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και να το ενισχύσουμε με απλούς τρόπους στην καθημερινότητά μας.

1. Πείτε στα παιδιά ότι τα αγαπάτε. Αγκαλιάστε τα. Αγγίξτε τα. Κάντε το συχνά, κάντε το κάθε μέρα.

2. Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Επιλέξτε προσεκτικά το γυμναστή ή τον προπονητή τους. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

3. Προσέξτε τι λέτε. Προσέξτε τα επίθετα που χρησιμοποιείτε για να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας, ιδιαίτερα όταν είστε εκνευρισμένοι. Έχετε ποτέ αποκαλέσει το παιδί σας «παλιόπαιδο», «απρόσεχτο», «γκρινιάρη», «τεμπέλη», «χαζό»; Το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ του τι κάνει και του τι είναι. Οι λέξεις είναι σπόροι που φυτεύονται μέσα στο μυαλό του. Οι σπόροι φυτρώνουν και τα αρνητικά αυτά χαρακτηριστικά γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

4. Σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα σας μπροστά στα παιδιά σας.
Σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα άλλων μπροστά στα παιδιά σας.
Και φυσικά σταματήστε να κριτικάρετε το σώμα των παιδιών σας.
Ο καθημερινός βομβαρδισμός από τέλεια σώματα και τέλεια πρόσωπα είναι καταιγιστικός. Μην τον ενισχύετε. Σταματήστε να αγοράζετε περιοδικά μόδας που προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα. Κάνουν κακό και στη δική σας αυτοεκτίμηση.

5. Επαινέστε τα παιδιά σας όταν επιτυγχάνουν. Πείτε τους πόσο περήφανοι είστε για το επίτευγμά τους. Ωστόσο διδάξτε τα να γίνουν τα ίδια οι καλύτεροι υποστηρικτές του εαυτού τους, έτσι ώστε να μην έχουν την ανάγκη επιβράβευσης τρίτων προκειμένου να νιώσουν καλά.

6. Στηρίξτε τα όταν αποτυγχάνουν. Η φράση «στα έλεγα εγώ» δε βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής τους. Ή στη σχέση σας. Ή και στα δύο.

7. Μη λύνετε εσείς τα προβλήματα των παιδιών σας. Μάθετέ τα πώς να τα λύνουν μόνα τους και πώς να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μόνα τους. Υποστηρίξτε τα αλλά από απόσταση. Πείτε τους ότι πιστεύετε σε αυτά.

8. Περάστε χρόνο μαζί τους. Ακούστε τι έχουν να σας πουν. Ζητήστε τη συμβουλή τους. Αν δεν αφιερώσετε εσείς χρόνο στα παιδιά σας, θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα το κάνει.
Παίξτε μαζί τους, δουλέψτε μαζί τους, χαλαρώστε μαζί τους.

9. Μάθετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να επιτύχουν τα πάντα. Διδάξτε τα να θέτουν υψηλούς στόχους, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να στοχεύουν στο άριστο ? αλλά όχι στο τέλειο. Τελειομανία και αυτοεκτίμηση δύσκολα συνυπάρχουν.

10. Αποδεχτείτε τα για αυτό που είναι. Μην προσπαθείτε να τα αλλάξετε. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε να σας μοιάσουν. Μην προσπαθείτε να τα επηρεάσετε να ασχοληθούν με τα δικά σας ενδιαφέροντα ή να ακολουθήσουν τα δικά σας όνειρα.

Οι γονείς που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται ή αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Ας προσπαθούμε λοιπόν συνεχώς να μορφωνόμαστε, να βελτιωνόμαστε, να αναπτυσσόμαστε έτσι ώστε να αποτελούμε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Copyright © 2014. 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου Rights Reserved.