Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2015 οι μαθητές της ΣΤ1 τάξης του σχολείου μας με μικρά θεατρικά δρώμενα, στηριγμένα στο βιβλίο του Γ. Ζωγραφάκη "Σαν παραμύθι", βιντεοπροβολές, τραγούδια και τοπικούς χορούς, γιόρτασαν την επέτειο της 17ης Μαΐου 1821 και απέδωσαν τιμή και σεβασμό στους αθάνατες ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δ/ντής της Δ/νσης Π.Ε. κ. Κούκος Δημήτριος, ο συγγραφέας κ. Ζωγραφάκης Γεώργιος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και πολλοί γονείς των μαθητών και μαθητριών.
Μετά την εκδήλωση οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την αίθουσα βιβλιοθήκης στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τη δασκάλα τους έστησαν μια λαογραφική έκθεση με πάρα πολλά εκθέματα, και να κεραστούν το παραδοσιακό "μπισκοτολούκουμο".
Συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ1, στη δασκάλα τους κα. Φιλντίση Ευγενία και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που βοήθησαν στην επιτυχία στης σχολικής εορτής της επετείου για την κήρυξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική - 17 Μαΐου 1821!
Περίληψη του συνολικού προγράμματος
Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης και της φιλαναγνωσίας με τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος ασχοληθήκαμε με την τοπική μας ιστορία.
Εστιάσαμε κυρίως στην Επανάσταση του Πολυγύρου ειδικότερα και της Χαλκιδικής γενικότερα κατά την περίοδο Ιανουαρίου 1821 έως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Στόχος μας ήταν ν΄ αναπτύξουμε την ιστορική σκέψη που θα βοηθήσει στην κατανόηση ιστορικών γεγονότων και στη σύνδεση αιτίων και αποτελεσμάτων σε πρώτη φάση και αμέσως μετά να οδηγηθούμε στην ιστορική συνείδηση που θα δημιουργήσει υπεύθυνες συμπεριφορές για το παρόν και το μέλλον.
Να αποκτήσουμε δηλαδή συνειδητούς πολίτες!
Ακολουθήσαμε λοιπόν την εξής πορεία:
Διαβάσαμε το βιβλίο του κου Ζωγραφάκη «Σαν παραμύθι» και το θεατρικό που έγραψε για την επανάσταση του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής το 1821 «Μεγάλες μέρες».
Αντλήσαμε από εκεί υλικό το οποίο χρησιμοποιήσαμε για να οργανώσουμε τη σχολική μας εκδήλωση, η οποία εκτός από το χρονικό της επανάστασης περιείχε και θεατρικά αποσπάσματα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Καλέσαμε τον συγγραφέα κο Ζωγραφάκη στην τάξη μας και συζητήσαμε μαζί του για το έργο του, τις πηγές του, τα ενδιαφέροντά του, τις μελλοντικές του συγγραφικές κινήσεις.
Συλλέξαμε αντικείμενα που ήταν οι μικροί μας θησαυροί και τα εκθέσαμε στο Λαογραφικό μας μουσείο, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Μαΐου, ημέρα των εκδηλώσεών μας για την επανάσταση της Χαλκιδικής.
Δημιουργήσαμε ένα μικρό γλωσσάρι με μέρος της ντοπιολαλιάς μας.